Liefde voor Londen

Londen is een stad vol steden. En je kan er dus keer op keer naar toe en weer nieuwe dingen ontdekken.

Hoe kom ik in Londen?

Pak het vliegtuig, bij voorkeur naar London City Airport want dan ben je al lekker dicht bij de stad. Londen Heathrow kan natuurlijk ook maar dan is het nog een uurtje treinen naar Paddington Station.

Neem je de trein? Ook handig en snel want je komt midden in de stad aan op London St. Pancras Station. Boek snel en gemakkelijk bij NS Internationaal.

Ten slotte kan je nog met de auto gaan. Wij zijn groot fan van de Channel Tunnel. Je rijdt in vier uur van Utrecht naar Calais. De treinreis door de tunnel duurt 35 minuten (waarvan 22 ondergronds). Daarna is het nog een uur naar Londen. Parkeren is helaas wel lastig en kostbaar. Dus met eigen auto reizen is misschien handiger als je Engeland bezoekt, niet alleen Londen.

Waar slaap ik in Londen?

Londen heeft alle soorten hotels, super de luxe, prijsbewust, bed & breakfast, familie-kamers. Alles is te vinden. Als gezin hebben wij regelmatig in hotels van Premier Inn gelogeerd. Meerdere goede locaties in de stad, en met familiekamers.

Wat te doen in Londen?

Er is zoveel te doen! Er zijn zoveel topattraties! Mijn favorieten zijn:

The Tower of London – De Tower is een hele belevenis, er is zo veel te zien, er is zoveel geschiedenis. Het is een van de meest populaire attracties van de stad en het is dus aan te raden vroeg te gaan. Eenmaal ‘binnen’ de muren is het handig meteen de kroonjuwelen bezoeken. Ze zijn prachtig maar er is al snel een lange rij om deze te kunnen bewonderen. Daarna is er tijd om de verschillende torens van het fort te bezoeken. De witte toren in het midden van het terrein bevat een prachtige tentoonstelling van verschillende unieke historische voorwerpen waaronder harnassen van Hendrik de Achtste. Elke toren heeft z’n eigen, goed omschreven, bijzonderheden. Een rondleiding met een van de Yeomen is een aanrader maar niet geschikt met kleine kinderen.

The Tower Bridge – Deze beroemde brug doet het goed op foto’s, vanaf beide zijden van de rivier. Het is ook heel leuk om de brug echt te bezoeken. Tegen betaling is het mogelijk de pilaren van binnen te beklimmen en over de glazen vloer tussen beide te lopen. Heel leuk om dit met kinderen te doen. Aan de zuidkant van de brug kan ook nog de machinekamer bezocht worden. Schitterende Victoriaanse mechaniek!

Sky Garden – Dit bijzondere gebouw met geweldig uitzicht heeft vanwege zijn architectuur de bijnaam walkietalkie. De tuinen met restaurant en bar op de hoogste verdiepingen zijn zeer de moeite waard én gratis te bezoeken. Het is wel zaak tijdig een slottijd te reserveren (denk aan drie weken van te voren). Tot 10:00 uur ’s morgens is het mogelijk zonder afspraak de lift naar boven te nemen.

South Bank – Een wandeling langs de zuidelijke zijde van de rivier kan je zo lang maken als je zelf wilt. Je kunt van Tower Bridge tot de London Eye lopen en onderweg van alles zien en bezoeken. Borough Market is een geweldige en gevarieerde food-market onder spoorbruggen. Bezoek meteen de naastgelegen Southwark Cathedral, schitterende kerk met lieve inwonende kater Hodge. Verderop tijdens je wandeling is er het Clink Prison Museum, relatief duur. Dan volgt openluchtmuseum Shakespeare’s Globe. Een prachtige replica van het theater zoals dat er uit moet hebben gezien (gebasseerd op archeologische vondsten en overlevering). Een rondleiding is een aanrader, een voorstelling bijwonen is helemaal geweldig. Een kaartje voor een staanplaats op het balkon is heel betaalbaar!

Wandelen! Er zijn talloze stadswandelingen. Die zijn zeer de moeite waard en je leert de verschillende stadsdelen er goed mee kennen. Je vindt ze in klassieke reisgidsen, o.a. die van de ANWB. Een aanrader zijn wandelingen met een lokale gids, kijk hiervoor op WithLocals. Dit zijn privé rondleidingen met een inwoner van de stad die vaak leuke details en bijzonderheden kunnen vertellen, over de bekende plekken maar ze kennen ook de onbekende hoekjes en verhalen. Via UnseenTours kies je voor een groepswandeling onder leiding van een voorheen dakloos persoon die de stad en een specifieke buurt op een hele andere manier kent.

Op stap met onze ‘Unseen’ guide Pete, door Camden Town via Primrose Hill langs Regents Canal.

Varen! Dit is een leuke dagtrip met mooie uitzichten op de stad, een bezoekje aan het mooie Greenwich. Ik adviseer Thames River Sightseeing. Je vertrek vanaf Westminster (naast Big Ben) en bent een uur later in Greenwich. Met droog weer is het leuk om buiten te zitten. Een crew member vertelt het eerste halfuur van de tocht veel over de gebouwen en attracties langs de route, veelal met de bekende droge Britse humor. Eenmaal in Greenwich is er veel te zien en te doen, het stadje zelf met leuke markt, het theeschip The Cutty Shark, het Royal Observatory met de bekende nul-lijn (ook zonder toegang te betalen kan je die zien, net buiten de hekken), het park daarvoor met prachtig uitzicht over Londen en het nationaal maritiem museum (gratis toegang). Je bent er echt een dagje zoet en moet dan aan het einde van de middag de laatste boot terug halen. Leuk om dan bij de Tower Bridge uit te stappen om daar in de buurt wat te gaan eten. Zowel aan de noord als de zuidkant van de rivier vind je er pubs en restaurant van bekende ketens.

Uitzicht op Londen vanuit Greenwich Park, naast het Royal Observatory.