De Hongerspelen

Welkom op de Nederlands fanpagina van de Hongerspelen Trilogie van Suzanne Collins.

Legal: This fanpage is in no way affiliated to Lionsgate, Scolastic or Suzanne Collins.

De Hongerspelen Trilogie, boeken nog steeds populair

De Hongerspelen (2009)
Vlammen (2009)
Spotgaai (2010)

De Balade van Slangen en Zangvogels verscheen in 2020 en is een zogenaamde ‘prequel’. Het verhaal speelt zich af voor De Hongerspelen-boeken en gaat over een jonge Snow.

The Hunger Games, boekverfilming in vier delen

The Hunger Games (2012)
The Hunger Games: Catching Fire (2013)
The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014)
The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)

De boeken nog niet gelezen?

Geen zorgen. Hier volgt een veilige intro, zonder iets te verklappen.

Als straf voor een mislukte opstand vereist het autoritaire regime van Panem dat elk van de 12 Districten twee ’tributen’ – een jongen en een meisje – naar een centrale arena stuurt waar ze moeten vechten in een op tv uitgezonden doodsspel. De tributen, die worden geloot tijdens ‘de boete’ vechten tot er maar een levend overblijft.

Panem is een totalitaire samenleving die herrees uit de as van het postapocalyptische Noord Amerika. Er wordt geregeerd vanuit een glanzende hoofdstad, het Capitool genaamd. Muiterij is zinloos. De enige poging tot opstand, 74 jaar eerder, resulteerde in de vernietiging van District 13 en de Hongerspelen.

Hoofdpersoon Katniss Everdeen komt uit District 12, een arm koolmijnen gebied omringd door prachtige bossen – hoewel bewoners een onder stroom staand hek moeten trotseren willen ze daar komen. Katniss gaat heel vaak om met haar vriend Gale op eekhoorns en ander voedsel te jagen dat hun gezinnen zo wanhopig nodig hebben. Ze kent alleen dit harde leven, totdat de boete haar leven voorgoed veranderd.

Lees Hoofdstuk 1 van de Hongerspelen hier!

Wij zijn uitgeverij Van Goor zeer erkentelijk want wij mogen het eerste hoofdstuk van De Hongerspelen hier publiceren. 

Over de schrijfster

Suzanne Collins wilde aanvankelijk actrice worden, maar uiteindelijk belandde ze achter de schermen. Haar carrière als schrijfster begon in 1991 als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s nadat ze haar master in dramatic writing aan de Universiteit van New York had gehaald. Ze werkte aan enkele televisieprogramma’s voor Nickelodeon, waaronder de met een Emmy-genomineerde series Clarissa Explains It All, The Mystery Files of Shelby Woo, Little Bear, en Oswald. Collins werd genomineerd voor de Writers Guild of America-prijs voor haar medewerking aan het schrijven van de kerstspecial Santa, Baby!

Na een ontmoeting met kinderboekenschrijver James Proimus raakte Collins geïnspireerd om zelf een kinderboek te schrijven. Haar inspiratie voor Gregor de Bovenlander (Gregor the Overlander), het eerste deel uit The Underland Chronicles, was het boek Alice in Wonderland. Suzanne bedacht dat het voor kinderen die, net als zij, in de stad opgroeiden moeilijk was om zich in te leven in de omgeving waarin Alice in Wonderland zich afspeelt. Want in New York val je niet zo snel in een konijnenhol en áls je al ergens in valt, dan is het onwaarschijnlijk dat je een theekransje aantreft.

Collins schreef daarna De Hongerspelen Trilogie die uitgeverij Van Goor in 2009-2010 uitbracht. De Hongerspelen (deel 1) is deels geïnspireerd op de Griekse mythe van Theseus en de Minotaur. Ook haar vaders carrière in de luchtmacht zorgde ervoor dat ze armoede, verhongering en de effecten van de oorlog begreep. Ook begreep ze hoeveel een kind kon verdragen. Het vervolg op het boek werd Vlammen (deel 2), dat later datzelfde jaar uitkwam. Het laatste boek uit de trilogie, Spotgaai (deel 3), kwam in 2010 uit.

Collins woont in Connecticut met haar man Cap, haar dochter en zoon en haar drie katten.

Vier films

De Hongerspelen werd verfilmd in vier delen.

The Hunger Games (2012)
The Hunger Games: Catching Fire (2013)
The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014)
The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)

3 trailers in 1 filmpje (The Hunger Games)

4 dingen die je niet ziet in de film

Suzanne Collins was de eerste die zei: ‘We moeten economisch met de tijd omgaan.’ zegt producer Nina Jacobson. Hier lees je wat tijdens The Hunger Games’ reis naar het witte doek is achtergebleven.

Magde ‘In het boek geeft de dochter van de burgemeester Katniss de spotgaaipin. In de film geeft Katniss de pin aan Primrose. ‘Er is zo weinig tijd om de characters neer te zetten, op deze manier zie je hoe gehecht Katniss en Prim aan elkaar zijn.’- Nina Jacobson

De Avoxen ‘Geen uitgebreide scenes tussen Katniss en het Avoxmeisje. De Avoxen zijn er wel, maar sommige dingen moeten kort gehouden worden.’- Gary Ross

Het Prep Team ‘We zien de stylisten Octavia, Flavius en Venia wel maar leren ze nog niet kennen. Het belangrijkste was eerst om Cinna goed neer te zetten.’- Nina Jacobson

Capitole Gadgets ‘Elementen zoals eten dat bij de druk op een knop verschijnt? Nee, die doen we niet. Het Capitool mocht niet te fantasievol overkomen. Het moet dreigend en donker zijn, een absurde ervaring maar geen Whoville. – Nina Jacobson

Bron: Entertaiment Weekly, 9 maart 2012.