Favoriete Boeken

Sommige boeken blijven je bij, die lees je vaker, of die mis je wanneer je uit hebt. Hier een (waarschijnlijk niet compleet) overzicht van mijn favorieten.

Ik lees alles van Bill Bryson. Hij was journalist, ging toen reisboeken schrijven, en vervolgens over de meest uiteen lopende onderwerpen die hem aanspraken. De Kleine Geschiedenis van Alles is precies dat, geschiedenis met al zijn bijzonderheden en gekkigheden. Deze schrijver heeft enorm veel humor. Leest heerlijk!


Voordat je wist wie ik was, is het debut van de Nieuw Zeelandse Jacqueline Bublitz. Ik werd getipt door een vrienden die deze schrijfster als kind kende. Gelukkig maar wat het is een mooi boek, spannend en met een vernieuwende schrijfstijl. Het verhaal speelt zich af in New York en vertelt over de dood van een meisje dat lange tijd anoniem blijft, zoals dat kan in een wereldstad.


De haas met de ogen van barnsteen, wat een prachtig boek is dit! Een van de mooiste die ik ooit las. Waargebeurd, vertelt door een nazaat (een kunstenaar), heel bijzonder. Je gaat mee in een speurtocht waarin de schrijver op zoek is naar de herkomst van een klein Japans beeldje (een haasje met ogen van barnsteen).


Treurzang voor een thuisland, schitterend! Stond op Obama’s leestips-lijst en terecht. Bijzonder, een heel andere wereld en leven in het gekke Amerika. Echt goed dat dit vertaald is!


Erasmus, ik wist veel te weinig van deze man, dit is een compleet werk over deze belangrijke denker en het boek leest heerlijk weg, interessant en inmiddels winaar van een grote literatuurprijs.


Wolf Hal, Het boek Henry en De Spiegel & Het Licht (in deze volgorde), over de rechterhand van Hendrik de achtste. Bijzonder schrijfstijl (dat is even wennen). Echt literatuur. Veel prijzen gewonnen, o.a. de grote Man Booker Prize (twee keer!).